Jeg har været i gang med at udvikle en brunsviger opskrift til en af mine samarbejdspartnere og i den forbindelse har jeg bagt riiimelig mange brunsvigere!… Og nu tænkte jeg, at det også var tid til at dele den med jer. Jeg er godt klar over, at jeg begiver mig ud i et sprængfarligt felt her. For er der noget, der er holdninger omkring ude på nettet, så er det brunsvigere. Og jeg får nok også nogle kommentarer hen ad vejen her på bloggen om problematikker omkring min udgave. Men dem tager jeg med. For jeg har lavet en brunsviger, præcis som jeg godt kan li’ den.
Min brunsviger opskrift er…
Lavet med masser af karamel på toppen selvfølgelig. Men så er den altså også høj og ikke lav, som jeg kan forstå en traditionel er?! Men jeg er altså vild med et dejligt højt stykke brioche lignende brød med masser af “snask”. Og jeg har netop lavet opskriften sådan, at brøddelen ikke bliver tør. Der er godt med smør i, som sørger for en skøn saftig krumme.
Du kan selvfølgelig også lave min brunsviger opskrift fladere, hvis du foretrækker det. Jeg er bare så begejstret for denne tykkelse, at jeg fortsætter i det brunsviger spor ; )
Også god til at fryse
Jeg har lavet denne her opskrift 4 gange nu. Og faktisk næsten alle gangene har jeg frosset et par stykker ned. Så har jeg taget nogle stykker op til fx en søndag morgen. Efter at blive varmet op i ovnen har man altså seriøst et nærmest nybagt stykke brunsviger. Så det kan anbefales, hvis du ikke når at få gjort kål på hele kagen.
Jeg håber, du kan lide min version. Jeg kan se derude på diverse madblogs, at der er nogle, der får én over nakken i kommentarsporene, fordi deres brunsviger ikke er “efter bogen”. Så hermed en disclaimer om, at det er min heller ikke. Men den er god, og den er saftig og “snasket” og ikke tør. Den er alt det, jeg synes en brunsviger skal være.
Af andre klassiske danske opskrifter på bloggen vil jeg da også lige nævne min ølkage opskrift og min æbleskiver med kærnemælk opskrift, som det jo snart er tid til!
- 2 dl mælk
- 50 g gær
- 2 æg
- Ca. 425 g hvedemel (+ lidt ekstra til at ælte)
- 3 strøgne spsk sukker
- 1/2 tsk flagesalt
- 1 tsk friskstødt kardemomme
- 100 g blødt smør
- 250 g smør
- 300 g farin
Rør gæren ud i mælken.
Tilsæt æg og rør ud i.
Kom hvedemel, sukker, salt og kardemomme i og til sidst blødt smør. Rør sammen og vend ud på meldrysset bord.
Ælt dejen ensartet. Hold igen med mel og brug kun lige det, der skal til for at dejen slipper bordet. Dejen skal være blød og en smule klistret.
Dæk dejen med fugtigt klæde og lad den hæve på køkkenbordet i 45 minutter.
Varm smør og farin op i en gryde og rør det godt sammen til en ensartet sukkermasse. Når smørret er smeltet tages gryden af varmen.
Beklæd en bradepande i størrelsen 23×33 cm med bagepapir, så det også dækker op ad siderne.
Kom dejen i og bred den ud til kanterne med hænderne.
Tryk huller i dejen med fingrene og hæld den flydende karamelmasse over.
Lad kagen efterhæve i ca. 15 minutter.
Sæt ovnen til 200 grader varmluft.
Bag brunsvigeren i ca. 14 minutter.
Lad den køle lidt af og nyd et lunt stykke brunsviger.