JulieKarla
  • Sunde Opskrifter
    • Morgenmad
      • Æg
      • Grød
      • Hverdag
      • Sødt
    • Frokost
      • Lette retter
      • Salater
      • Snacks og dips
    • Aftensmad
      • Fisk
      • Lam, okse- og svinekød
      • Pizza og Pasta
      • Vegetar
      • Vildt og Fugl
    • Brød
      • Knækbrød og Kiks
      • Sødt brød
    • Inspiration
      • Anmeldelser
      • Jul
      • Julie Karla
      • Karlas Nordic Baby
      • Rejser
    • Søde sager
      • Blandet Godt
      • Kager
      • Pandekager
      • Syltning
  • Kogebøger
  • Om Mig
  • Samarbejde
  • Presse
  • Rejseblog
  • Kontakt

JulieKarla

  • Sunde Opskrifter
    • Morgenmad
      • Æg
      • Grød
      • Hverdag
      • Sødt
    • Frokost
      • Lette retter
      • Salater
      • Snacks og dips
    • Aftensmad
      • Fisk
      • Lam, okse- og svinekød
      • Pizza og Pasta
      • Vegetar
      • Vildt og Fugl
    • Brød
      • Knækbrød og Kiks
      • Sødt brød
    • Inspiration
      • Anmeldelser
      • Jul
      • Julie Karla
      • Karlas Nordic Baby
      • Rejser
    • Søde sager
      • Blandet Godt
      • Kager
      • Pandekager
      • Syltning
  • Kogebøger
  • Om Mig
  • Samarbejde
  • Presse
  • Rejseblog
  • Kontakt

Den bedste slethvar opskrift – en bæredygtig fisk

af Julie Karla november 6, 2020
Skrevet af Julie Karla november 6, 2020

Sponsoreret samarbejde med WWF Verdensnaturfonden: Her får I en dejlig slethvar opskrift, som jeg lavede med de skønne friske slethvar, jeg selv var med til at hive op med garn, den dag jeg var ude at sejle med en fiskekutter.

Slethvar er en lidt overset fisk. Det er ofte dens bror pighvaren, der får mest opmærksomhed, men det er en skam, for slethvaren smager virkelig virkelig skønt. Den minder utrolig meget om pighvaren i smag, så den fortjener også opmærksomhed.

Den bedste slethvar opskrift fra madblog

En slethvar fanget med naturskånsomt redskab

Da jeg var ude på fiskekutteren, som du kan læse mere om her, fangede vi slethvar med garn, og det er en god idé, hvis man vil tænke på havmiljøet og fiskebestandene. For med garn kan man justere hullerne i garnet, så man lige præcis fanger den slags fisk, man ønsker. Og samtidig ødelægger man ikke bundmiljøet i havet.

Jacob, som er naturskånsom kystfisker, havde sat garnet op ud for Sletten Havn, nord for København. Og vidste I i øvrigt godt, at Øresund er det eneste sted i Danmark, hvor trawlfiskeri er forbudt? Ret vildt ikke?! Derfor har Øresund også et bedre havmiljø end steder, hvor der bundtrawles.

4 fra 1 stemme
Udskriv
Ovnbagt slethvar med dampet blomkål, persillepesto og brunet kaperssmør
Forfatter: Julie Karla
Ingredienser
Persillepesto
  • 120 g bredbladet persille (de groveste stængler sorteret fra)
  • 1 dl olivenolie
  • 1/2 tsk salt
  • 40 g parmesan
  • 40 g mandler
  • Lidt citronsaft
Fisk
  • 1 slethvar
  • 1 spsk Olivenolie
  • 1/2 dl hvidvin
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 økologisk citron
  • 25 g smør
  • Bredbladet persille
  • Salt
  • Friskkværnet peber
Brunet smør
  • 50 g smør
  • 1 spsk kapers
Tilbehør
  • 1 lille blomkål
  • 1 lille håndfuld Halverede mandler
Sådan gør du
Persillepesto
  1. Skyl persillen godt og pil de største stængler fra.

  2. Læg den våde persille på et rent viskestykke og lad det tørre godt.

  3. Kom olivenolie, salt, mandler, parmesan brækket i lidt mindre stykker, og persillen i en foodprocessor, minihakker eller blender og blend til en grov pesto. Smag til med citronsaft og blend igen i få sekunder.

  4. Hæld pestoen på glas. Det overskydende pesto kan opbevares på køl i op til 1 uge.

Slethvar
  1. Sæt ovnen på 200 grader.

  2. Hæld olivenolie i et ovnfast fad. Læg den rensede slethvar i fadet.

  3. Skær et snit langs ryggen på fisken og kom skiver af hvidløg og citron i. Læg de resterende skiver hvidløg og citron oven på fisken.

  4. Læg også bredbladet persille over fisken, små stykker smør og endelig hæld hvidvin over.

  5. Drys med salt og peber og bag fisken i ca. 25 minutter til fisken er mør. Undervejs overhældes fisken med lidt af saften i fadet ved hjælp af en spiseske.

Blomkål
  1. Damp i mellemtiden blomkålsbuketter. Kom buketterne i vand i en gryde, så det dækker halvt, og damp i ca. 5-7 minutter.

Brunet smør
  1. Kom smør i en lille gryde og lad det smelte ved middelvarme.

  2. Lad det bruse op.

  3. Når det stopper med at bruse og smørret er brunet, fjernes skummet med en ske.

  4. Hæld det brunede smør over i en skål og lad bundfaldet blive i gryden.

  5. Tilsæt 1 spsk. kapers.

  6. Skær forsigtigt hele stykker af fisken og anret med dampet blomkål med persillepesto. Drys med halverede mandler og afslut med brunet kaperssmør.

Kast dig ud i nye fisk – fx med denne slethvar opskrift

Jeg vil gerne komme med en opfordring, nemlig at man kaster sig ud i at spise nogle fisk, som man ikke plejer at købe. For det er slet ikke så svært og tidskrævende, som man måske frygter. Har man først stået med hele fisk i hånden et par gange, så bliver man altså ret fortrolig med de der fisk. Og med fladfisk som slethvaren, kan det altså ikke gå helt galt, hvis man bager dem i ovnen med masser af lækre krydderurter, smør og en sjat hvidvin.

Og så er der også hele bæredygtighedsaspektet i det. For det er nemlig en rigtig god idé at variere de fisk, man spiser. Så vi undgår, at nogle fisk bliver overfisket. Så giv lige de populæreste fisk en lille pause og kast dig ud i slethvar som denne her opskrift eller skrubber som er stjernen i min næste opskrift her på bloggen. Og på WWFs hjemmeside fiskeguiden.wwf.dk, kan du også finde andre mega gode opskrifter med bæredygtige fisk!

5 kommentarer
1
FacebookPinterest
Julie Karla

Forrige indlæg
Det skal du spørge din fiskehandler om – guide til at vælge skånsomt fanget fisk.
Næste indlæg
2 lækre savoykål opskrifter og lidt om de smukkeste køkkentekstiler

Måske du også kan lide de her…

Pizza med salsiccia og grønkålspesto i min elektriske...

december 3, 2024

Confiteret hvidløg i olivenolie med bønner og salvie

januar 31, 2024

Perlecouscous opskrift – En cremet ret med svampe,...

januar 17, 2024

Paneret feta med ovnbagte balsamico cherrytomater

januar 15, 2024

Fransk løgsuppe pasta – alt i én gryde...

november 8, 2023

Madpandekager med cremede kantareller, æbler og Vesterhavsost

oktober 5, 2023

Artiskok opskrift – den bedste dip, du kommer...

september 1, 2023

Barbecue blomkål – nem hurtig hverdagsmad

maj 17, 2023

Bagt camembert med tomater – den lækreste og...

marts 3, 2023

Hvidkålssalat med dild, citrondressing og brændte sesam-mandler

januar 12, 2023

5 kommentarer

Eric november 6, 2020 - 10:22 am

4 stars
Wow, for en opskrift. Sletvar, be har! Og flot, at du serverer den med skindsiden opad, så du bevarer fugten i fisken.
PS: Prøv en rapskimolie fra Sunbest. Nok den bedste olie for din krop. Er selv vild med varianten med smørsmag, og min diætist siger god for den. Samtidig er der ingen græssmag i den.
🙂

Reply
Julie Karla november 8, 2020 - 6:16 pm

Tak for det, og tak for tip : )

Reply
Kai december 31, 2021 - 7:04 pm

Hej, hvad er en almindelig ovn og hvor varm skal den være?

Reply
Julie Karla januar 3, 2022 - 8:04 am

Hej Kai, Tak for at pointere dette. Jeg havde simpelthen glemt at skrive grader, det er 200 grader, og det er nu noteret. Og med almindelig ovn mener jeg, at det ikke er varmluft.

Reply
Jan juni 3, 2023 - 3:35 pm

Bravo (har jeg overset noget?), hvornår lærer I madskribenter at skrive i opskrifterne, denne fx, hvor meget fisk, der skal bruges pr mand/kvinde/gæst? Du skriver en slethvar, men den kan blive op til 7 kg. OK kan nok tænke selv, at det nok er i overkanten til 4 personer, men vær nu lidt mere specifik

Reply

Skriv en kommentar… Slet svar

Opskrift Vurdering




Gem mit navn og email til næste gang jeg vil kommentere...

JULIE KARLA

 

JULIE KARLA

 

Juliekarla.dk er grønne opskrifter med masser af ideer til en skøn morgenmad, lækker frokost og aftensmad. Altid økologisk og naturlige råvarer! Læs mere her: Om mig

Populære opskrifter

  • 1

    Græskarlasagne med spinat og ricotta

    oktober 16, 2013
  • 2

    På cooking school i Thailand

    maj 3, 2014
  • 3

    Lækker pizza til morgenmad

    november 27, 2016
  • 4

    Verdens bedste scrambled eggs opskrift

    oktober 5, 2018
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Copyright © 2024 - Julie Karla - Sunde Opskrifter


Tilbage til toppen