Sponsoreret samarbejde med WWF Verdensnaturfonden: Hvornår har du egentlig sidst talt med din fiskehandler? Sådan taget en rigtig snak om, hvor fisken kommer fra. Om han/hende har nogle skånsomt fanget fisk i butikken, og hvad bæredygtig fisk egentlig betyder. Er det lang tid siden eller har du aldrig taget hul på dialogen, så prøv det lige en gang, for du kan blive så meget klogere på fisk, og på hvordan du træffer et mere bæredygtigt valg.
Min snak med Fiskerikajen om skånsomt fanget fisk
Som led i mit samarbejde med WWF Verdensnaturfonden var jeg netop taget ud for at snakke med en fiskehandler. Det var Jesper fra Fiskerikajen, som er fiskehandler i Rotunden i Hellerup, der har et særligt fokus på skånsomt fanget fisk. Og det var en super god snak, jeg fik med ham. En snak der især handlede om, at kunderne bare skulle spørge løs, når de handlede fisk. For hvis der er nogen, der ved noget om fangstmetoder, fisk i sæson og også opskrifter, ja så er det altså fiskehandlere som Jesper.
Nogle forbrugere kan måske opleve en barriere ved at indlede en dialog om noget, de ikke ved særligt meget om. Men man skal bare spørge! Der er ingen dumme spørgsmål.
Vil man alligevel gerne have et par fif til, hvad man kan spørge sin fiskehandler om, så lister jeg lige et par spørgsmål her. De er til dig, som gerne vil købe mere bæredygtig fisk fanget naturskånsomt med omtanke for havmiljøet:
Det kan du spørge din fiskehandler om
- Hvad er i sæson? Det er altid et godt spørgsmål at starte med, hvis man vil vælge bæredygtigt. For går man efter, hvad der er i sæson, kan man få fat i de skønne, lokale danske fisk, som ikke har haft lang transporttid.
- Hvordan er fisken fanget? Er fisken fanget med naturskånsomme redskaber som fx garn, så er man sikker på, at der er taget højde for havmiljøet og fiskebestandene. Fiskerimetoder som fx bundtrawl kan have negativ påvirkning af havbunden.
- Findes der et alternativ? Nogle gange giver det god mening at spørge efter et alternativ til en fisk, man ellers plejer at købe. For dels kan der være penge at spare, hvis man vælger en billigere og mindre populær fisk, dels kan man få sig en ny smagsoplevelse. Fx er skrubber totalt undervurderet, men fungerer mindst lige så godt til stegte, panerede fiskefileter, som rødspætter gør. En opskrift på lige præcis det, kommer jeg faktisk til at dele inden længe.
Se mit interview med Fiskerikajen og få inspiration til dit næste besøg hos fiskehandleren
Mit besøg hos fiskehandleren Jesper kan I se her i videoen ovenfor, hvor vi kommer rundt om en masse ting vedrørende bæredygtig fisk. Han ved en masse om skånsomt fanget fisk, og det var en fornøjelse at blive endnu klogere på det her område. Han nævner også det nye statsmærke NaturSkånsom, som netop er kommet, der gør det endnu nemmere for os at vælge den bæredygtige fisk. Juhuuu.
2 kommentarer
Hvor er det godt, I tager det op, Det er så vigtigt!
Det er da vist ret godt med skånsomt fangede fisk – ellers er der vel snart ikke nogen tilbage !