JulieKarla
  • Sunde Opskrifter
    • Morgenmad
      • Æg
      • Grød
      • Hverdag
      • Sødt
    • Frokost
      • Lette retter
      • Salater
      • Snacks og dips
    • Aftensmad
      • Fisk
      • Lam, okse- og svinekød
      • Pizza og Pasta
      • Vegetar
      • Vildt og Fugl
    • Brød
      • Knækbrød og Kiks
      • Sødt brød
    • Inspiration
      • Anmeldelser
      • Jul
      • Julie Karla
      • Karlas Nordic Baby
      • Rejser
    • Søde sager
      • Blandet Godt
      • Kager
      • Pandekager
      • Syltning
  • Kogebøger
  • Om Mig
  • Samarbejde
  • Presse
  • Rejseblog
  • Kontakt

JulieKarla

  • Sunde Opskrifter
    • Morgenmad
      • Æg
      • Grød
      • Hverdag
      • Sødt
    • Frokost
      • Lette retter
      • Salater
      • Snacks og dips
    • Aftensmad
      • Fisk
      • Lam, okse- og svinekød
      • Pizza og Pasta
      • Vegetar
      • Vildt og Fugl
    • Brød
      • Knækbrød og Kiks
      • Sødt brød
    • Inspiration
      • Anmeldelser
      • Jul
      • Julie Karla
      • Karlas Nordic Baby
      • Rejser
    • Søde sager
      • Blandet Godt
      • Kager
      • Pandekager
      • Syltning
  • Kogebøger
  • Om Mig
  • Samarbejde
  • Presse
  • Rejseblog
  • Kontakt

Lussekatter eller lussebullar – de klassiske svenske julebrød med safran

af Julie Karla november 23, 2023
Skrevet af Julie Karla november 23, 2023

Jeg er vild med safran i bagværk og jeg har længe haft lyst til at lave svenske lussekatter eller lussebullar, som de også kaldes med safran. Især fordi jeg her på det seneste er stødt på dem rigtig mange gange, når vi er i vores hus i Sverige. Lige nu er de overalt. På cafeer, hos bagerne og i supermarkeder. Det er nemlig sæson for lussekatter, hvis man kan sige det sådan. Det er er noget, der i den grad hører juletiden til, især i Sverige.

lussekatter opskrift dansk

Lussekatter på Luciadag

Det er især på Luciadag d. 13. december, at der spises Lussekatter, men jeg tror efterhånden, at det er sådan en ting, der spises løbende hele julemåneden i Sverige. Ligesom man kan købe de kendte kanelgifler i den røde pose fra Pågen, kan man nu i denne tid også købe mini lussekatter, så det er ret populært.

Bagværk med safran i

Safran kan du købe i velassorterede supermarkeder og på nettet, fx har nemlig.com safran. Jeg købte faktisk mit safran i Lidl i januar, hvor det var sat meget ned efter jul. Og mon ikke de igen i år har det hos Lidl. Før jeg bruger safran i bagværk, så støder jeg det sammen med sukker i en morter. På den måde frigives smagen og det dufter noget så skønt.

lussekatter eller lusseboller

Julens bagværk

Det er ikke sidste gang i år, at jeg kommer til at lave de her skønne safran boller. Tværtimod så var mine drenge fuldstændige vilde med dem og de ca. 30 styks forsvandt som dug for solen. Så de kommer til at konkurrere side om side med mine krydrede juleboller fra forrige år!

Og så har jeg planer om at jeg både skal lave ølkage snart OG endnu en omgang rocky road (her har jeg allerede tyvstartet lidt). For jeg elsker julelækkerier, men hvem gør ikke det?!

lussekatter opskrift dansk
Udskriv
Lussekatter
Forb. tid
30 min
Tilb. tid
25 min
Samlet tid
55 min
 
Ret: brød, kager
Køkken: jul, svensk
Antal: 30 boller
Forfatter: Julie Karla
Ingredienser
  • 125 g smør
  • 50 g gær
  • 5 dl sødmælk
  • 150 g creme fraiche 18 %
  • 1 g safrantråde (+ 1 spsk sukker)
  • 100 g sukker
  • 3/4 tsk flagesalt
  • Ca. 950 g hvedemel
  • 1 æg
  • Rosiner
Sådan gør du
  1. Smelt smørret ved middelvarme til det er akkurat smeltet. Lad det køle lidt af.

  2. Kom gæren i en røreskål.

  3. Tilsæt mælk og det lune smeltede smør og rør gæren ud.

  4. Tilsæt creme fraiche.

  5. Stød safrantrådene i en morter med 1 spsk sukker. Kom det i skålen og rør rundt.

  6. Tilsæt sukker og salt og hvedemel lidt efter lidt. Kør dejen på en røremaskine i ca. 5 minutter til den er godt æltet sammen. Den kan også sagtens æltes i hånden.

  7. Lad dejen hæve overdækket i 30 minutter.

  8. Skær dejen ud i ca. 30 stykker. Rul hvert stykke til en lang pølse og rul enderne mod hinanden, til du får en s-formet bolle.

  9. Læg dem til efterhævning på 2 bageplader.

  10. Kom en rosin i hver snoning.

  11. Lad dem efterhæve ca. 20 minutter.

  12. Opvarm ovnen til 225 grader.

  13. Pensl lussekatterne med æg.

  14. Bag dem en plade ad gangen i ca. 12 minutter til de er let gyldne.

svenske lusekatter
0 kommentar
0
FacebookPinterest
Julie Karla

Forrige indlæg
Fransk løgsuppe pasta – alt i én gryde opskrift
Næste indlæg
Æble gløgg uden alkohol med vidunderlige julekrydderier

Måske du også kan lide de her…

Pizza med salsiccia og grønkålspesto i min elektriske...

december 3, 2024

Få Venindemad til 100 kr!

august 26, 2024

Æble gløgg uden alkohol med vidunderlige julekrydderier

december 5, 2023

Fladbrød med brændenælder – over bål udenfor eller...

maj 1, 2023

Vegansk bananbrød med karamelsauce fra min bog Venindemad...

marts 14, 2023

Kladdkaka opskrift med appelsin og hvid chokolade

december 16, 2022

Osteanretning til jul med granatæble, kakifrugt og chilihonning...

december 13, 2022

Chokolade med granatæble og kanel – en skøn...

november 25, 2022

Energibesparende opskrifter og andre gode tips til at...

september 9, 2022

KONKURRENCE: Vind min kogebog og lækre havtornprodukter fra...

april 20, 2022

Skriv en kommentar… Slet svar

Opskrift Vurdering




Gem mit navn og email til næste gang jeg vil kommentere...

JULIE KARLA

 

JULIE KARLA

 

Juliekarla.dk er grønne opskrifter med masser af ideer til en skøn morgenmad, lækker frokost og aftensmad. Altid økologisk og naturlige råvarer! Læs mere her: Om mig

Populære opskrifter

  • 1

    Græskarlasagne med spinat og ricotta

    oktober 16, 2013
  • 2

    På cooking school i Thailand

    maj 3, 2014
  • 3

    Lækker pizza til morgenmad

    november 27, 2016
  • 4

    Verdens bedste scrambled eggs opskrift

    oktober 5, 2018
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Copyright © 2024 - Julie Karla - Sunde Opskrifter


Tilbage til toppen