Jeg er vild med safran i bagværk og jeg har længe haft lyst til at lave svenske lussekatter eller lussebullar, som de også kaldes med safran. Især fordi jeg her på det seneste er stødt på dem rigtig mange gange, når vi er i vores hus i Sverige. Lige nu er de overalt. På cafeer, hos bagerne og i supermarkeder. Det er nemlig sæson for lussekatter, hvis man kan sige det sådan. Det er er noget, der i den grad hører juletiden til, især i Sverige.
Lussekatter på Luciadag
Det er især på Luciadag d. 13. december, at der spises Lussekatter, men jeg tror efterhånden, at det er sådan en ting, der spises løbende hele julemåneden i Sverige. Ligesom man kan købe de kendte kanelgifler i den røde pose fra Pågen, kan man nu i denne tid også købe mini lussekatter, så det er ret populært.
Bagværk med safran i
Safran kan du købe i velassorterede supermarkeder og på nettet, fx har nemlig.com safran. Jeg købte faktisk mit safran i Lidl i januar, hvor det var sat meget ned efter jul. Og mon ikke de igen i år har det hos Lidl. Før jeg bruger safran i bagværk, så støder jeg det sammen med sukker i en morter. På den måde frigives smagen og det dufter noget så skønt.
Julens bagværk
Det er ikke sidste gang i år, at jeg kommer til at lave de her skønne safran boller. Tværtimod så var mine drenge fuldstændige vilde med dem og de ca. 30 styks forsvandt som dug for solen. Så de kommer til at konkurrere side om side med mine krydrede juleboller fra forrige år!
Og så har jeg planer om at jeg både skal lave ølkage snart OG endnu en omgang rocky road (her har jeg allerede tyvstartet lidt). For jeg elsker julelækkerier, men hvem gør ikke det?!
- 125 g smør
- 50 g gær
- 5 dl sødmælk
- 150 g creme fraiche 18 %
- 1 g safrantråde (+ 1 spsk sukker)
- 100 g sukker
- 3/4 tsk flagesalt
- Ca. 950 g hvedemel
- 1 æg
- Rosiner
Smelt smørret ved middelvarme til det er akkurat smeltet. Lad det køle lidt af.
Kom gæren i en røreskål.
Tilsæt mælk og det lune smeltede smør og rør gæren ud.
Tilsæt creme fraiche.
Stød safrantrådene i en morter med 1 spsk sukker. Kom det i skålen og rør rundt.
Tilsæt sukker og salt og hvedemel lidt efter lidt. Kør dejen på en røremaskine i ca. 5 minutter til den er godt æltet sammen. Den kan også sagtens æltes i hånden.
Lad dejen hæve overdækket i 30 minutter.
Skær dejen ud i ca. 30 stykker. Rul hvert stykke til en lang pølse og rul enderne mod hinanden, til du får en s-formet bolle.
Læg dem til efterhævning på 2 bageplader.
Kom en rosin i hver snoning.
Lad dem efterhæve ca. 20 minutter.
Opvarm ovnen til 225 grader.
Pensl lussekatterne med æg.
Bag dem en plade ad gangen i ca. 12 minutter til de er let gyldne.