Jeg lavede denne her perlecouscous opskrift den anden dag inspireret af en opskrift, jeg har set for længe siden, hvor perlecouscousen var brugt, som man bruger ris i risotto. Altså i en cremet ret. Dét måtte jeg altså prøve. Og nu her efter at have lavet retten et par gange, må jeg bare sige, det er et hit. Perlecouscous er så skønne at bruge i en slags “risotto”. Præcis ligesom de skønne orzo pastaer også er det, som i denne orzo pasta opskrift.
Hvad er perlecouscous?
Og skal vi lige først få helt styr på den der perlecouscous? Perlecouscous er lavet på mel og er i virkeligheden en slags bittesmå runde pastaer. Men de er altså på den anden side også meget større end den traditionelle couscous, vi kender. Der findes forskellige versioner af perlecouscous. Blandt andet en israelsk og også en italiensk, som er lavet på durum, der går under navnet “fregola”. Jeg køber min perlecouscous på nettet, men den kan også fås i helsekostforretninger og i større supermarkeder.
Trinene i denne perlecouscous opskrift
Du kan selvfølgelig komme de grøntsager i denne her ret, som du har lyst til. Her har jeg bare brugt champignon, fordi det er altid godt. Men squash, aubergine eller fennikel kunne fx også være skønt! Det vigtigste er egentlig bare, at følge de her ret simple steps:
- Brug en god bouillon. Selvfølgelig er en hjemmelavet altid at foretrække, men jeg bruger lige så ofte en økologisk kyllingebouillon. Den synes jeg er bedre end grøntsagsbouillon, men den kan altså også sagtens bruges, hvis retten skal være helt vegetarisk.
- Kog perlecouscoussen til den er netop al dente. Det tager ca. 6 minutter hos mig. Og så skal al bouillonen ikke være absorberet. Er det det hos dig, så spæd til med lidt mere bouillon, når couscoussen er kogt.
- Servér retten med det samme ellers vil couscoussen bare suge mere væde til sig og vi vil gerne beholde den der cremede, nærmest risotto-agtige konsistens. Velbekomme!
- 200 g mark champignon
- 1 stængel bladselleri
- 1 skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk finthakket frisk salvie
- 1 spsk olivenolie
- 45 g parmesan
- 5 dl bouillon (gerne kyllingebouillon men ellers grøntsagsbouillon)
- 150 g perlecouscous
- 2 spsk creme fraiche 18 %
- Fintrevet skal af 1/2 øko citron
- Friskkværnet peber
Skyl champignonerne og skær dem ud i små stykker.
Skyl bladselleri og skær den i tynde skiver.
Snit skalotteløg og hvidløg fint og steg det sammen med bladselleri i 1-2 minutters tid i olivenolie.
Tilsæt champignon og salvie og lad det stege ca. 5 minutter til vandet er fordampet og svampene møre.
Riv parmensanen fint.
Bring bouillonen i kog i en gryde.
Når det koger tilsæt perlecouscous og lad det koge uden låg i ca. 6 minutter til couscousen er al dente, og der stadig er en lille smule vand ved.
Sluk for varmen og tilsæt svampene og vend godt rundt.
Tilsæt fintrevet parmesan, fintrevet skal af en halv citron, creme fraiche og friskkværnet peber.
Servér retten med det samme evt. med flagesalt og dryp af en god olivenolie ved servering.