Jeg elsker at bage mine egne rugkiks, og det er faktisk ikke så tidskrævende, som man måske skulle tro. Dejen til de her rugkiks lavede jeg på bare en halv time, så ingen undskyldning der!
De her rugkiks er ret tynde og sprøde, så de minder meget om knækbrød, og er helt perfekte sammen med ost eller som et mellemmåltid med f.eks. mandelsmør eller peanutbutter og grofthakket mørk chokolade.
Kend indholdet i din rugkiks
Det bedste ved at lave sine egne kiks synes jeg er, at man ved lige præcis, hvad der er i. Jeg synes altid, at der er proppet så meget sukker i de kiks, man kan købe i butikkerne. Og så vil jeg gerne have, at mine kiks er fyldt med fibre og gode langsomme kulhydrater. Det er de her rugkiks, hvor jeg også har brugt hvedeklid.
Variér fyldet
Nu har jeg valgt at komme grofthakkede dadler i rugkiksene, men man kan også sagtens putte andre tørrede frugter i, og så tror jeg helt sikkert, at det vil smage godt med kanel eller vanilje i dejen. Eller måske endda kardemomme!
Super lækre og skønne rugkiks. Den perfekte sunde snack
- 3 dl vand
- 50 gr smør
- 1/2 tsk salt
- 50 gr dadler
- 25 gr hvedeklid
- ca 300 gr rugmel
- rugflager sesamfrø eller birkes som topping
- Smelt smørret og rør det sammen med vand, salt og grofthakkede dadler.
- Bland hvedeklid og rugmel i.
- Rør dejen godt sammen, og del dejen i tre.
- Tag lidt mel på hænderne. Læg et af dejstykkerne på et stykke bagepapir og form den som en tyk pandekage. Læg et stykke bagepapir oven på. Rul nu dejen tyndt ud mellem de to stykker bagepapir. Tag det øverste lag bagepapir af og læg det andet lag bagepapir med den udrullede dej over på en bageplade.
- Skær nogle firkanter ud med en kniv eller klejnespore (så man let kan knække kiksene over, når de er bagt). Pensl med vand og drys med enten rugflager, sesamfrø eller birkes.
- Bag rugkiksene i ca. 30 minutter i alm ovn ved 200 gr, og lad dem køle af på en rist.
- Fortsæt samme procedure med de sidste to stykker dej. Opbevar kiksene i en tætsluttet kagedåse.