JulieKarla
  • Sunde Opskrifter
    • Morgenmad
      • Æg
      • Grød
      • Hverdag
      • Sødt
    • Frokost
      • Lette retter
      • Salater
      • Snacks og dips
    • Aftensmad
      • Fisk
      • Lam, okse- og svinekød
      • Pizza og Pasta
      • Vegetar
      • Vildt og Fugl
    • Brød
      • Knækbrød og Kiks
      • Sødt brød
    • Inspiration
      • Anmeldelser
      • Jul
      • Julie Karla
      • Karlas Nordic Baby
      • Rejser
    • Søde sager
      • Blandet Godt
      • Kager
      • Pandekager
      • Syltning
  • Kogebøger
  • Om Mig
  • Samarbejde
  • Presse
  • Rejseblog
  • Kontakt

JulieKarla

  • Sunde Opskrifter
    • Morgenmad
      • Æg
      • Grød
      • Hverdag
      • Sødt
    • Frokost
      • Lette retter
      • Salater
      • Snacks og dips
    • Aftensmad
      • Fisk
      • Lam, okse- og svinekød
      • Pizza og Pasta
      • Vegetar
      • Vildt og Fugl
    • Brød
      • Knækbrød og Kiks
      • Sødt brød
    • Inspiration
      • Anmeldelser
      • Jul
      • Julie Karla
      • Karlas Nordic Baby
      • Rejser
    • Søde sager
      • Blandet Godt
      • Kager
      • Pandekager
      • Syltning
  • Kogebøger
  • Om Mig
  • Samarbejde
  • Presse
  • Rejseblog
  • Kontakt

Semlor med marcipan og flødeskum – den klassiske svenske fastelavnsbolle

af Julie Karla januar 13, 2024
Skrevet af Julie Karla januar 13, 2024

Semlor er den svenske fastelavnsbolle og den fås overalt i Sverige i februar måned. Officielt er det den 13. februar, de spises i Sverige. Men faktisk kan man købe den rigtig mange steder allerede fra januar, når julen er pakket væk. Supermarkeder har den også hele året i bagerafdelingen. Og det med rette for det er altså virkelig en god kage… eller bolle?!

Anyways, så skal jeg også have en opskrift på semlor på min blog. Dels fordi jeg elsker dem, dels fordi denne skønne fastelavnsbolle også er blevet ret populær her i Danmark.

semlor fra sverige

Hvad er der i en semlor?

En semla (flere semlor) består af nogle helt basale men yderst nødvendige ingredienser:

  • En luftig bolle med masser af friskstødt kardemomme i og bagt på rigeligt smør.
  • En marcipanmasse lavet på rigtig marcipan, som er gjort mere lind med sukkervand eller mælk og så gerne med ristede hakkede mandler i.
  • Perfekt pisket flødeskum
  • Et drys af flormelis på toppen

Så kan man jo selvfølgelig freestyle sine boller med sjove ting, som for eksempel at lave en bær flødeskum eller komme frisk frugt eller hakket chokolade i dem.

Hvordan får jeg den bedste bolle?

Én af de vigtigste ting ved en semlor er, at bollen er luftig og let. Det får du ved at lade dem hæve tilstrækkelig tid. De skal gerne hæve til næsten dobbeltstørrelse både i skålen, og når de er formet. Her i januar er det koldere i køkkenet end på andre årstider, derfor kan det godt være, at de skal hæve lidt længere tid end skrevet. Men ellers så lad dejen hæve et lunt sted. Jeg stiller min dej på en stol tæt på radiatoren her i januar måned.

Derudover skal flødeskummen ikke piskes for meget så den bliver grynet. Så når den er lige ved at være der, så brug et piskeris i stedet for en håndmikser til at piske det sidste. På den måde er det nemmere at styre flødeskummen og undgå den bliver overpisket.

svenske semlor

Du kan også prøve mine semlor muffins!

Som overskriften siger, så har jeg også lavet en anderledes udgave af den svenske klassiker, nemlig de her muffins! Med de samme klassiske ingredienser. Marcipanen er dog bare bagt med i kagen. Men smagen af kardemomme og den dejlige flødeskum er der ikke rørt ved. De er altså også go’e!

semlor fra sverige
Udskriv
Semlor med marcipan og flødeskum
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
14 min
Hævetid
1 t 45 min
Samlet tid
2 t 15 min
 
Ret: Dessert, kager
Køkken: svensk
Antal: 12 semlor
Forfatter: Julie Karla
Ingredienser
  • 100 g smør
  • 2,5 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 75 g rørsukker
  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk med top frisk stødt kardemomme
  • 1/5 tsk flagesalt
Fyld
  • 75 g vand
  • 60 g rørsukker
  • 25 g mandler
  • 200 g marcipan
  • 3 dl fløde
  • 1 spsk flormelis til pynt
Sådan gør du
  1. Smelt smørret i en lille gryde og lad det køle lidt af.

  2. Kom mælken i en røreskål på en røremaskine og smuldr gæren ud heri. Du kan også bruge hænderne, men røremaskine er at foretrække.

  3. Kom det letafkølede smør i.

  4. Tilsæt ægget og rør det hele godt rundt.

  5. Tilsæt sukker, hvedemel og kardemomme og ælt dejen godt sammen på maskinen. Jeg giver den mellem 4-6 minutters tid.

  6. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 1 time, til den er hævet godt.

Fyld
  1. Kom vand og sukker i en gryde og varm op til sukkeret smelter. Lad det køle lidt af.

  2. Rist mandlerne på en tør pande til de netop får farve og hak dem derefter groft.

  3. Skær marcipanen ud i små tern og kom dem i dyb tallerken.

  4. Hæld sukkervandet over marcipanternene og tilsæt de hakkede mandler.

  5. Bland nu det hele godt sammen til en cremet marcipanmasse. Det gøres nemmest med en gaffel. Stil til side til senere.

  6. Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 12 stykker. Rul hvert stykke til en rund bolle, dejen kan godt være lidt klistret, og læg dem med god afstand på en dyb bageplade med bagepapir.

  7. Dæk bagepladen til med husholdningsfilm og derefter et viskestykke og lad bollerne efterhæve et lunt sted i ca. 45 minutter til de er hævet flot.

  8. Forvarm ovnen til 200 grader.

  9. Bag bollerne i midten af den forvarmede ovn i ca. 14 minutter til de er gyldne.

  10. Lad bollerne køle helt af på en rist.

  11. Pisk imens fløden til flødeskum.

  12. Når bollerne er afkølet skæres toppen af med en skarp kniv.

  13. Brug en sprøjtepose med tyl til at sprøjte marcipanmassen ud på bollerne.

  14. Sprøjt derefter flødeskummen ud ovenpå marcipanmassen.

  15. Læg til sidst "låget" på og drys med flormelis.

semlor svensk fastelavnsbolle
2 kommentarer
1
FacebookPinterest
Julie Karla

Forrige indlæg
Æble gløgg uden alkohol med vidunderlige julekrydderier
Næste indlæg
Paneret feta med ovnbagte balsamico cherrytomater

Måske du også kan lide de her…

Påskekage med påskeæg – med smag af citron...

marts 19, 2024

Æble gløgg uden alkohol med vidunderlige julekrydderier

december 5, 2023

Hyldeblomstsaft opskrift – Én af sommerens bedste opskrifter

juni 19, 2023

Vegansk bananbrød med karamelsauce fra min bog Venindemad...

marts 14, 2023

Kladdkaka opskrift med appelsin og hvid chokolade

december 16, 2022

Osteanretning til jul med granatæble, kakifrugt og chilihonning...

december 13, 2022

Chokolade med granatæble og kanel – en skøn...

november 25, 2022

Brunsviger opskrift – mit bud på én af...

november 8, 2022

Æblekage med marcipan og kardemomme og æbler både...

oktober 28, 2022

Æbledessert med sesam og honning yoghurt

oktober 4, 2022

2 kommentarer

Farmor januar 14, 2024 - 8:24 am

De skal da vist orøves😋 Har bare et lille problem, for du har ikke skrevet mængden af mel i opskriften 😉

Reply
Julie Karla januar 14, 2024 - 12:08 pm

Ej pinligt. Meget vigtig ingrediens, den er opdateret nu med hvedemel ; )

Reply

Skriv en kommentar… Slet svar

Opskrift Vurdering




Gem mit navn og email til næste gang jeg vil kommentere...

JULIE KARLA

 

JULIE KARLA

 

Juliekarla.dk er grønne opskrifter med masser af ideer til en skøn morgenmad, lækker frokost og aftensmad. Altid økologisk og naturlige råvarer! Læs mere her: Om mig

Populære opskrifter

  • 1

    Græskarlasagne med spinat og ricotta

    oktober 16, 2013
  • 2

    På cooking school i Thailand

    maj 3, 2014
  • 3

    Lækker pizza til morgenmad

    november 27, 2016
  • 4

    Verdens bedste scrambled eggs opskrift

    oktober 5, 2018
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Copyright © 2024 - Julie Karla - Sunde Opskrifter


Tilbage til toppen